onze verhuizing van nederland naar canada

donderdag 28 oktober 2010

Award

Naast het leren van het volkslied word je op de basisschool in de onderbouw en middenbouw al meegegeven dat plannen en organiseren vaardigheden zijn die je in de toekomst goed kunt gebruiken. Elke leerling krijgt een agenda waarin je elke dag je huiswerk inschrijft. Je huiswerk, je proefwerken en werkstukken moeten afgetekend worden door je ouders. Iris is hier heel trouw in; Barry en Cecile kunnen op deze manier bijna 'blind' hun handtekening zetten! Ouders volgen de voortgang en resultaten van hun kinderen en docenten zien dat er thuis op wordt gelet. Een award krijgen is voor kinderen in Canada een erkenning voor je inzet en ijver op school. Wat een verrassing was het voor Iris om er een te krijgen tijdens de learning assembly vandaag! Uit elke klas worden elke maand drie kinderen beloond met deze award. Iris heeft de afgelopen weken laten zien dat ze netjes werkt, binnen de gegeven tijd haar werk af heeft, kan plannen en organiseren, anderen helpt en zeer zelfstandig werkt. Ze is een voorbeeld voor haar klasgenoten met wie ze ook goed kan samenwerken. Het 'Certificate of Achievement' luidt: 'outstanding leadership'. Iris is hier reuze trots op! Omdat het aankomende weekend Halloween wordt gevierd, mochten alle kinderen vandaag in de kleuren zwart en oranje naar school komen. De versierde pompoenen in de gang zagen er prachtig uit. De sfeer van Halloween kwam ook goed op gang door een aantal fleurig uitgedoste figuren in en rond de aula; onherkenbare docenten gehuld in vreemde gewaden, met lange groene haren, maskers en hoeden! 'Decorate the Teacher' geeft je de gelegenheid om je docent lekker voor aap te laten lopen en hij of zij verdient er ook nog eens geld mee. Voor elk item breng je 50 cent mee en de docent met de meeste kledingstukken en daarmee het hoogste bedrag, wint. De opbrengst gaat naar een goed doel! Al met al is het deze week naast leren en presteren, een reuze gezellige boel en verheugt iedereen zich op het feest van Halloween. Het zal morgen flink gaan griezelen en spoken op school……..

dinsdag 19 oktober 2010

Canada

Precies drie jaar geleden kregen wij bij Immigration in Toronto onze stempels in onze paspoorten en mochten we ons vanaf dat moment 'landed immigrants' noemen. Een paar weken later kregen we onze Permanent Resident Cards waarmee we Canada in en uit konden reizen. Met de status als 'PR' verkrijg je alle rechten die de Canadezen hebben, behalve stemrecht. Als Nederlander in het buitenland kunnen we wel nog blijven stemmen als er verkiezingen zijn voor een nieuwe Nederlandse regering. De emigratieprocedure heeft, naast de voorbereidingen, het invullen en indienen van de formulieren, ongeveer drie jaar geduurd. Uiteindelijk zijn we deze zomer, na zes jaar, verhuisd naar Canada. Canada is een immens land en heeft ruim 33 miljoen inwoners. De oppervlakte is 9.970.610 km2, waarvan ruim 8,5 % uit water bestaat. De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord 'kanata' en betekent nederzetting. Canada is een federale staat met 10 provincies en 3 territoria: British Columbia, Nova Scotia, New Brunswick, Ontario, Newfoundland, Manitoba, Saskatchewan, Alberta, Prince Edward Island, Quebec, Yukon, Northwest Territories, Nunavut. Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II en wordt hier vertegenwoordigd door de Gouverneur-Generaal David Johnston. Het hoofd van de regering is minister-president Stephen Harper. In Quebec wordt Frans gesproken, in de overige provincies Engels. Grote delen van het land kennen zeer koude winters met temperaturen in het noorden en op de prairies van rond de -40 graden Celsius. In Ontario zijn de winters wat milder; temperaturen rond de -20 graden Celsius en in de zomer tussen de 35 en 40 graden Celsius. Een echt landklimaat waarbij je je vooral goed moet voorbereiden op de strenge winter: sneeuwbroeken, mutsen en handschoenen en zeker hele goede snowboots! Momenteel genieten we van een prachtige herfst met veel zon en kleurrijke bomen. Volgens de Farmer's Almanac zal dit jaar in december de meeste sneeuw vallen sinds tijden. Sneeuwschuivers en zout hebben we reeds in huis. Hoogstwaarschijnlijk hebben we een witte Kerst en kunnen Ben en Iris volop sneeuwpoppen maken en met de slee spelen!

maandag 18 oktober 2010

Thanksgiving

In Canada wordt op de tweede maandag van oktober Thanksgiving gevierd. Men viert het einde van de oogstmaand en is tevens een dankzegging voor het al het goede wat op je pad is gekomen. In Nederland kennen we 'Dankdag voor het gewas' en wordt alleen op religieuze wijze gevierd. Thanksgiving wordt in de Verenigde Staten gevierd op de vierde donderdag in november, een maand voor Kerstmis. De oorsprong van Thanksgiving voert terug naar de 17e eeuw en zelfs terug naar Nederland! In 1609 vluchtten de puriteinen van Engeland naar Amsterdam. Een groot deel van deze 'Pilgrim Fathers' vestigden zich in Leiden. Omdat zij in Amerika een nieuw leven wilden beginnen voeren zij in 1620 met de 'Mayflower' hier naar toe en strandden bij toeval in Plymouth, Massachusettes. Hier stichtten zij in 1621 een nederzetting. Na de barre tocht mislukte de oogst. Met hulp van de Mohawk-Indianen en na een Indian Summer, lukte het om in november een goede oogst binnen te halen. Volgens Engelse traditie werd daarom samen met de natives Thanksgiving gevierd. Dit familiefeest is hedentendage voor veel mensen in Canada en de VS een reden om een lang weekend bij elkaar op bezoek te gaan. Grote afstanden worden gereden om samen te koken en te dineren, bij te kletsen en spelletjes te doen. Onze eerste Thanksgiving dinner in Canada hebben we verorberd bij Meg's ouders; geboren en getogen in Schotland en al jarenlang woonachtig hier in London. Jim had heerlijke kalkoen klaargemaakt, aardappelpuree met koolraap en de echte Schotse 'cock-a-leekie-soup', bestaande uit kip en prei. Daarbij kregen we volgens traditie cranberries en pepper jam geserveerd. Ben en Iris lieten de spruitjes staan! Het dessert bestond uit verschillende soorten ijs, zoete aardappeltaart, pompoentaart en niet te vergeten de Hollands appeltaart van Cecile. Iris mocht van tevoren de naamkaartjes maken en versieren. De Concord wijn hadden wij zelf meegebracht; een zoete rode wijn gemaakt van druiven uit de Niagara streek. Deze wijn hadden we gekocht bij Quai du Vin in St. Thomas, waar ook heerlijke grape jelly verkrijgbaar was. De Canadazen kunnen voortreffelijke wijnen maken. Als welkomstgebaar kregen we tijdens deze feestmaaltijd van Meg en haar familie een ingelijste gedroogde maple leaf: 'Welcome to Canada to the Janssens'. Je welkom voelen en 'ingeburgerd' raken is dan niet moeilijk!

donderdag 14 oktober 2010

Raspberries

In het weekend vlak voor Thanksgiving wordt op Orchard Hill Farm een van de laatste groente- en fruitoogst beschikbaar gesteld. Samen met Chris en Kathy zijn we naar St. Thomas gereden om de wekelijkse groenten en vruchten op te halen; prachtige tomaten, aardappelen, kool, broccoli, prei en frambozen. Orchard Hill Farm is een biologische boerderij die gerund wordt door Ken en Martha Laing. Sinds 1979 beheren zij deze Community Supported Agriculture (CSA) op het land van Martha's familie. Deze boerderij is een van de weinige CSA's in Ontario en voor ons de dichtstbijzijnde. Ken en Martha bewerken hun land met de Suffolk Punch draft horses en proberen zo min mogelijk moderne machines te gebruiken. De boerderij waarin zij wonen is gebouwd met hout van hun eigen bomen! De ruim 200 gezinnen die lid zijn van deze CSA betalen een klein bedrag per jaar om de Laings in staat te stellen op een zo natuurlijk mogelijk wijze gewassen te verbouwen. Hier staat tegenover dat elk gezin van mei tot medio oktober elke week de verse producten, rechtstreeks van het land, kunnen komen ophalen. Verser kun je het niet krijgen! Jaarlijks leiden zij apprentices op die hier leren en werken, en wonen in het speciaal gebouwde houten huis vlakbij de boerderij. Het doel is het leren om biologisch gewassen te verbouwen en eventueel hun eigen bedrijf te starten. Drie jaar geleden hebben we de start van de bouw van dit huis meegemaakt! Deze personen komen uit verschillende landen. Naast het verkrijgen van vers voedsel is er de mogelijkheid om heerlijk te wandelen en je eigen frambozen te plukken. Deze gelegenheid hebben we natuurlijk aangegrepen om met z'n allen een aantal mandjes te vullen. Ben en Iris konden niet genoeg krijgen van het plukken; zij hebben zich prima vermaakt! Orchard Hill Farm ligt in een prachtig gebied vlakbij Lake Erie. Voor ons nog veertig minuten rijden vanuit Arva, maar de moeite waard om gedurende een half jaar onze vitaminen vers binnen te halen! 's Avonds hadden we een heerlijke maaltijd bij Chris en Kathy, waarbij verse broccoli en tomaten onderdeel van het menu waren en als dessert hadden we ijs met verse frambozen!

zondag 10 oktober 2010

Gouda

In het eerste weekend van oktober werden we verrast door een flitsbezoek van onze allereerste gast uit Nederland. Eric was een paar dagen voor een meeting in Toronto en had tijd om vlak voor zijn vertrek naar Nederland een 'bakkie koffie' te komen halen in Arva. En als je in Gouda woont, weet je ook waar je de beste Goudse kaas kunt krijgen. Eric heeft ons heel erg blij gemaakt met echte, zeer oude kaas uit het winkeltje op de Lange Tiendeweg in Gouda! Langzaam maar zeker wordt de kaas in de koelkast steeds kleiner en genieten we van elk stukje. In Canada kun je voornamelijk de Cheddar en de Swiss Cheese krijgen, de Nederlandse kazen vind je in de delicatessenzaken, maar zijn best prijzig. De Hollandse Goudse blijft het toch winnen en waarderen we het dat Eric de kaas heeft meegenomen. Op de foto staat de zelfgemaakte muis van Ben erbij; deze muis had de hoofdrol in het project 'claymation'. Kazen en muizen; dat gaat heel goed samen! Na de koffie en appeltaart hebben we Eric meegenomen naar de mall om op zoek te gaan naar een vest voor Anina. Voor een cadeau voor Susan was hij reeds geslaagd in Toronto. De enige voorwaarde was, dat er op het vest iets moest staan met 'Canada', een vlag of een print van een maple leaf. Dit moest geen probleem opleveren. Ondanks de vele winkels in deze grote mall, was het toch nog een hele uitdaging. Gelukkig wist Barry dat bij 'Roots' mooie kleding te verkrijgen is. Eric slaagde erin om binnen 1 uur een prachtig vest te kopen met 'Roots Canada' er op! Bij navraag bleek dat Roots een van de beste merken in Canada is en van 1998 tot 2004 als 'official outfitter' de kleding heeft geleverd aan het Canadees Olympisch Team. Canadeser kan het niet! Hopelijk is Anina blij met haar vest. Wij vonden het in ieder erg gezellig en hopen Eric samen met Desiree, Susan en Anina in de toekomst hier nog een keer te mogen verwelkomen. Eric, dank voor de Goudse kaas en Venco drop. Ze smaken verrukkelijk!