onze verhuizing van nederland naar canada

donderdag 21 juli 2011

Bayfield

Na een lange en koude winter is het heerlijk om de zomer in Ontario mee te maken. Hoewel de Canadezen zelf klagen over de hitte, zijn ze toch ook wel blij dat je in korte broek en een t-shirt 's ochtends zo naar buiten kunt lopen. De temperaturen liggen sinds een paar weken tussen de 30 en 35 graden Celsius. Vandaag heeft het kwik de 38 graden Celsius bereikt en de gevoelstemperatuur ligt rond de 43 graden Celsius. Reden om 's morgens naar buiten te gaan voor een picknick of de splash playground en 's middags in huis te blijven met de airconditioning aan. Veel (buiten)zwembaden zijn tot 11:45 uur open zodat mensen heerlijk kunnen afkoelen en de kans op hitte aanvallen op het lichaam vermeden kan worden. Omdat we tussen de Great Lakes wonen, kunnen we ook uitwijken naar een van de stranden van Lake Huron of Lake Erie. Port Stanley aan Lake Erie is een mogelijkheid. Maar een van de mooie plaatsen waar we kunnen zwemmen en afkoelen is het strand van Bayfield. Met een mand vol drankjes en snacks hebben we genoten van de koelte van het water. Zeven jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met het plaatsje Bayfield. In september 2004 brachten Chris en Kathy ons hier naar toe en hebben we uitgebreid zitten lunchen met uitzicht op Lake Huron. Bayfield is vernoemd naar Henry Wolsey Bayfield, een landmeetkundige. Hij was belast met het inspecteren van de Great Lakes in het begin van de 19e eeuw. Hij onderzocht Lake Huron in 1822 en bedacht dat Bayfield een mooie lokatie was voor een nederzetting. Nu, na 188 jaar, heeft Bayfield een prachtig uitzicht op het meer en is Bayfield River een prachtige haven voor inwoners die een (zeil)boot hebben en ook bezoekers van het dorp. Bayfield is de drukste haven van Canada aan Lake Huron waar je vissers- en zeilboten op het water kunt vinden. Het authentieke dorp nodigt uit om door Main Street te wandelen en kunstwerken van Canadese kunstenaars te bewonderen of te kopen in de winkeltjes. Voor een 'frozen yoghurt' ijsje kun je hier na het strandbezoek ook terecht en daar zijn Ben en Iris wel voor te porren; lekker en verkoelend!

maandag 11 juli 2011

Strawberries

Van mei tot november halen we dit jaar onze verse groenten bij Ken en Martha in St. Thomas. Orchard Hill Farm is een biologische boerderij waar groenten, fruit, tarwe en maïs worden verbouwd met behulp van paard en ploeg; het ambachtelijk bewerken van het land. Puur en vers voedsel rechtstreeks van het land wordt verbouwd voor eigen gebruik en voor 200 families die het 'biologisch boeren' ondersteunen. Deze Community Supported Agriculture (CSA) verschaft ons elke week heerlijke sla, rabarber, spinazie, wortels, komkommer, knoflook, bieten, radijs en courgette. De 'share' die je afneemt is voldoende om een gezin met 2 kinderen te voorzien van groenten. De oogst begon in mei wat magertjes met sla, spinazie en rabarber. Het was even spannend hoe het weer zou uitpakken na de natte lente. Momenteel is er koolrabi bijgekomen, ijsbergsla, broccoli en courgette. Vanaf juni plukken we ook elke week onze verse aardbeien. De weersomstandigheden zijn zo goed geweest dat de oogst boven verwachting veel oplevert. Hoge temperaturen rond de 30 graden Celsius en zo nu en dan een flinke regenbui waren welkom. Aan vitamine C geen gebrek! Ken en Martha wonen op een prachtig stuk land, waar je heerlijk kunt wandelen en even kunt genieten van de rust, weg van de drukke stad. Het verschil in smaak van de eieren van Martha's kippen en de eieren van de supermarkt is duidelijk te proeven. En de gerookte worst, afkomstig van de scharrelvarkens, is heerlijk bij het ontbijt. Vers eten, rechtstreeks geplukt van het land, is het waard om op de zaterdagen een paar kilometers voor om te rijden.

zaterdag 9 juli 2011

Party

Iris vierde haar eerste kroonjaar in Canada. Op 4 juli is Iris 10 jaar geworden. Via e-mail zijn er kaartjes en berichtjes binnengekomen van vrienden en familie. Heel erg leuk vond Iris het telefoontje van haar nichtjes Sam en Mees vanuit Dordrecht; even een gezellig 'meidengesprek'. Op het verlanglijstje stond 'Hagrid's hut' lego en het boek 'Code of the clans' van Erin Hunter. Deze lagen 's morgens samen met een kaart van 'Harry Potter' klaar om uitgepakt te worden. Vanuit Nederland kwam er een pakketje met 'Suske en Wiskes', hagelslag en drop. Opa en oma uit Uden en tante Jos hadden het pakket op tijd verstuurd, maar omdat Canada Post een aantal weken heeft gestaakt, kwamen de cadeautjes een dag later aan. Iris (en ook Ben) was daar heel blij mee, want deze strips zijn favoriet hier in huis en helaas niet te krijgen in Canada. Omdat de vakantie net is begonnen, was het wat lastig om alle vrienden en vriendinnen te verzamelen op haar verjaardagsfeest. Maar gelukkig kon iedereen komen en is er uitbundig feest gevierd. Op school is het niet gebruikelijk om traktaties te verzorgen voor je klasgenoten als je jarig bent. Wel word je gefeliciteerd via de intercom en mag je een klein presentje ophalen bij het secretariaat. Een feestje organiseren voor enkele klasgenoten wordt net als Nederland wel gewaardeerd. Momenteel liggen de temperaturen tussen de 28 en 33 graden Celsius. Prima weersomstandigheden voor een 'treasure hunt'. Ben en Cecile hadden een route uitgezet met een aantal opdrachten. Met de code die onze 'secret agents' zouden vinden, kon het slot van de kist worden geopend. Na een wandeling van uur hadden ze de juiste code 'gekraakt' en werden de waterpistolen met veel enthousiasme uitgepakt en gevuld met water. Binnen tien minuten ontstond er een verfrissend watergevecht. Met het uitblazen van de tien kaarsjes op de taart kan Iris terugkijken op een gezellige 'party'. Happy Birthday, Iris!

woensdag 6 juli 2011

Canada Day

Op 1 juli vierde Canada haar 144ste verjaardag. Dit is een nationale feestdag en heeft iedereen een dag vrij. Er zijn verschillende optochten, picknicks, festivals, concerten en vuurwerk. Op Canada Day, ook genaamd Dominion Day, wordt de confederatie gevierd van Nova Scotia, New Brunswick, Ontario en Quebec, die plaatsvond op 1 juli 1867. Door deze 'Constitution Act' werd Canada grotendeels onafhankelijk van Engeland. Pas in 1980 is 'O Canada' uitgeroepen tot nationaal volkslied en in 1982 is Canada volledig onafhankelijk verklaard. In de hoofdstad Ottawa wordt deze dag altijd groots gevierd en dit jaar hadden we koninklijk bezoek: Prince William en Kate. Dit jaar viel Canada Day op vrijdag en hadden veel mensen een lang zomerweekend. Voor Canadezen met een Amerikaanse nationaliteit was dit weekend ook bijzonder; op 4 juli wordt Independence Day gevierd en dat was een reden om naar familie en vrienden te reizen in de Verenigde Staten. Op Independence Day vieren we het feit dat 235 jaar geleden Amerika onafhankelijk werd van Engeland. Canada Day is een gelegenheid aan het begin van de zomer om met elkaar een familiefeest te bouwen. Wij hebben dit jaar Canada Day en Independence Day bij Chris en Kathy gevierd. Vrienden en kennissen brachten verschillende gerechten en snacks mee; een 'pot luck' waarbij het altijd een verrassing is welke lekkernijen je tegenkomt. Een leuke manier om kennis te maken met (internationale) gerechten; curry van kikkererwten, salade met spinazie en aardbeien, sushi, vers brood, brownies en biscotti. Op de 'Green Egg' werden kipburgers gebakken. Met een groep van ruim 20 volwassenen en kinderen hebben we heerlijk in de tuin vertoefd met hapjes en drankjes. Ben en Iris hebben zich prima vermaakt met de prachtige vliegers. Helaas is 'Nemo' verstrikt geraakt in een van de hoge bomen bij Chris in de tuin. 'Finding Nemo' was een onmogelijke missie. En nu maar wachten tot hij zelf uit de boom vliegt/zwemt. Voor Iris werd alvast een kaarsje aangestoken voor haar tiende verjaardag op 4 juli en 's avonds werd er vuurwerk afgestoken. Het was nog even de vraag of het afsteken van vuurwerk wel mogelijk was, omdat er een flinke onweersbui het feest aan het verstoren was. Tussen 10 en 11 uur 's avonds was het gelukkig droog en met de bliksemschichten op de achtergrond konden we een prachtig spektakel van vuurwerk aanschouwen; een mooie afsluiting van de dag. Happy Canada Day! Happy Independence Day!

maandag 4 juli 2011

Recital

Drie jaar geleden is Iris begonnen met blokfluitlessen op de Open Academie in Bemmel. Elke donderdag had ze les in de beginnersgroep. Na een jaar blokfluit mocht Iris kiezen welk instrument ze wilde leren bespelen. Dat was geen moeilijke keuze. De dwarsfluit vond ze het mooiste instrument. Gelukkig stonden dwarsfluitlessen op het programma van de Open Academie. Samen met Annabel en Anne kreeg Iris les van Jetty. Elke week had ze een uur lang les en vervolgens moest ze elke dag minimaal vijftien minuten oefenen. Dat was soms best lastig. Naast school, de naschoolse opvang, Engelse les, speelafspraken met vriendinnen, schoot het oefenen op de fluit er wel eens bij in. Maar oefening baart kunst en tijdens de open dag van de Open Academie klonk de muziek van de drie fluitisten heel erg goed. Na onze verhuizing naar Canada kregen we via school een naam door van een dwarsfluitdocent. Na vier kennismakingslessen bleek het goed te klikken tussen Iris en Jennifer. Jennifer speelt al 21 jaar dwarsfluit en geeft sinds enkele jaren les. Inmiddels heeft Iris bijna tien maanden les gehad hier in Canada en heeft ze het muziekjaar afgesloten met een uitvoering. Samen met Jennifer speelde ze twee duetten: 'Gavotte' van J.S. Bach en 'Das klinget so herrlich' (uit Die Zauberflote) van W.A. Mozart (Download hier de podcast). Met de andere fluitisten speelde Iris 'the Blackthorn stick', een Iers muziekstuk. Aan het begin was Iris wel zenuwachtig, maar de muziek klonk prachtig en de dames ontvingen een daverend applaus. Voor een muzikante met 2 jaar dwarsfluit ervaring mag ze trots zijn op zichzelf. Goed gedaan, Iris!

zondag 3 juli 2011

Graduation

Kinderen gaan in Canada naar school als ze 4 jaar zijn en starten in Junior Kindergarten (JK). In het jaar daarop vervolg je je kleuteropleiding in Senior Kindergarten (SK) en sluit je aan het eind van dat jaar je 2-jarige 'kleuterschool' af. Hierna stroom je door naar Grade 1 en start eigenlijk je 'basisschool'. Grade 1 is de equivalent van Groep 3 in Nederland. De meeste kinderen zijn dan 6 jaar. Grade 1 tot en met Grade 6 is het basisonderwijs zoals Nederland heeft gekend tot 1986, waarbij je naar de 'grote school' ging na 2 jaar kleuterschool. Je ging dan naar de 'eerste klas' om te leren lezen en te schrijven. De zesde klas was de laatste klas in je basisschool carrière, deed je de Cito toets en ging je naar de MAVO, HAVO of het VWO. Nederland kent nu het systeem Groep 1 tot en met Groep 8. Kinderen zijn dan 12 jaar en vervolgen hun opleiding op de middelbare school. De 'intermediate' periode, ook wel genoemd 'middle school' of 'Junior High School' is de brugperiode tussen het basisonderwijs en High School. Deze 2 jaren volg je
in Canada in principe op de basisschool. Grade 7 en 8 is daarmee te vergelijke
n met het eerste en tweede jaar van het middelbaar onderwijs in Nederland. De fysieke scheiding tussen basis- en middelbaar onderwijs vindt hier later plaats. Leerlingen zijn aan het einde van Junior High rond de 14 jaar en de groep verdeelt zich over de verschillende High Schools. De High School periode duurt 4 jaar. De differentiatie binnen het systeem van High School is als volgt: 'locally developed', 'applied' en 'academic level'. Het uitzwaaien van de oudste leerlingen op Junior High School is hier een groots gebeuren. Wekenlang is er gewerkt aan decoraties, gedichten, dvd presentatie, speeches en de outfits. In de ochtend hebben Ben en Cecile meegeholpen om de zaal te versieren, tafels en stoelen klaar te zetten en het podium in orde te maken. 's Middags was iedereen vrij van school om zich rustig voor te bereiden op de ceremonie en het feest. De jongens hebben het inderdaad rustig aan gedaan en de meiden hadden tijd voor de kapper, manicure en make-up. 's Avonds werd op school de 'Graduation' foto gemaakt en werden de leerlingen met limousine naar de feestlocatie gebracht. In prachtige jurken en sjieke pakken zijn de dames en heren vereeuwigd als 'Class of 2011'. De avond begon met een diner en een speech van de principal. Het is gebruikelijk dat tijdens de 'Graduation Ceremony' verschillende Awards worden uitgereikt aan leerlingen die uitmuntend hebben gepresteerd op het gebied van sport, communicatie, kennis, community en leadership. Ben was een van de Award winners en mocht in ontvangst nemen: de Tom Somerville Award for Academic Excellence Honours. Deze Award ontvangen alle leerlingen die het gehele jaar in alle vakken bovengemiddeld hebben gescoord. Na de diploma uitreiking zijn alle ouders, opa's en oma's, broers en zussen naar huis gegaan en hebben de 'Grads' hun laatste schoolfeest van Centennial Central gevierd. Proficat Ben met het behalen van je diploma. En nu heerlijk genieten van de zomer!